EU: 0% BTW OP GROENTEN EN FRUIT MAG, NIEUWE REGERING AAN ZET

BTW heffen op groente en fruit hoeft binnenkort niet meer van Brussel. Daarover werden de ministers van financiën van de EU-lidstaten het op 7 december in Brussel eens. Hiervoor zet ik mij al jaren in. Europa geeft nu de voorzet. De nieuwe regering hoeft ‘m alleen nog maar in te koppen!

Ingeloste verkiezingsbelofte
In de campagne voor de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2019, toen nog op de lijst van ouderenpartij 50PLUS, pleitte ik reeds voor een nultarief voor BTW op gezond voedsel als groenten, fruit en brood. Maar ook voor meer aandacht aan preventie. Ongezond voedsel verhoogt de zorgkosten, vooral naarmate mensen ouder worden! Mijn collega’s in het Parlement heb ik kunnen enthousiasmeren, waarna de Europese Commissie het voorstel opnam in haar duurzaamheidsvoorstellen (de ‘Green Deal’). En nu zijn dus ook de Europese landen ‘om’. Begin volgend jaar neemt het Europees Parlement het uiteindelijke besluit. Dan mag de nieuwe regering in Den Haag het goede nieuws bekend maken, maar deze slag is in Brussel gewonnen.

Gezonde leefstijl
Gezond en actief ouder worden zorgt ervoor dat ouderen langer kunnen meedoen in de maatschappij. Gezond eten, juist ook voor mensen met een kleine beurs, hoort daarbij. Het verlagen van de BTW op groenten en fruit is een kans die we met beide handen aan moeten grijpen. Op 1 januari 2019 heeft de Nederlandse regering het BTW percentage op groenten en fruit zelfs nog verhoogd naar 9 procent. Zo jagen we mensen juist de snackbar in, onbegrijpelijk!

Nationaal Individueel Preventiefonds
Samen met experts hebben we een plan geschreven voor een Nationaal Individueel Preventiefonds. Mensen krijgen daarin een budget van EUR 500,- per jaar om gezonde uitgaven te doen. Zo zetten we mensen in hun kracht. En als investering in besparingen op de zorgkosten verdient het programma zichzelf terug. Als de regering interesse heeft, hoor ik het graag!

Klik hier voor in het verkiezingsprogramma van 50PLUS uit 2019, met op pagina 13 mijn ambitie voor het afschaffen van de BTW op groenten en fruit.