OVER TOINE

Mijn naam is Toine Manders: CDA-Europarlementariër uit Asten, Brabander, kunstenaar, advocaat én graag onder de mensen. Buiten de werkzaamheden in het Europees Parlement besteed ik mijn tijd het liefst met mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.

Als volksvertegenwoordiger is het mijn passie om werelden met elkaar te verbinden. In mijn rol als CDA-Ouderengezant, binnen de commissies Interne markt en Consumentenbescherming, Werkgelegenheid en Sociale Zaken en Juridische Zaken, speel ik graag Champions League voor het CDA en mijn achterban. Dit probeer ik te realiseren door mijn ervaring, door goede samenwerkingen aan te gaan en recht door zee te zijn. Het behartigen van mijn kiezers en het dichterbij brengen van Europa staat altijd voorop.

‘De verbinding tussen mensen is het belangrijkste.’

‘Respect voor iedereen’ en ‘zuinig zijn met wat je hebt’ zijn waarden die ik van mijn ouders heb meegekregen. Dit zijn de waarden die mij hebben gevormd en ik graag wil overdragen aan de volgende generatie. Gezondheid en actief blijven in de samenleving zijn belangrijke thema’s voor mij.  Een gezonde leefstijl en de zorg voor elkaar is een medicijn voor het leven. Dat is een rijkdom.

‘Europa: Het geheel is meer dan de som der delen’

Binnen Europa hebben we meer overeenkomsten met elkaar dan we ons soms bewust zijn. De verbinding hiervan en de samenwerking is zowel goed voor Nederland als voor de EU-lidstaten. Wij mogen namelijk zowel trotse Nederlanders als Europeanen zijn.

Belangrijke prioriteiten waarvoor ik mij inzet is rechtvaardigheid in Europa voor jong en oud. Maar ook voor oplossingen voor het omgaan met de vergrijzing. Als CDA-Ouderengezant verdiep ik mij in de zaken waarmee vooral ouderen te maken krijgen. De Nederlandse en Europese bevolking bestaat voor de helft uit vijftigplussers. En de andere helft wil het graag worden. Binnen het CDA zet ik mij in voor zaken die ouderen betreffen; zoals een eerlijk pensioen en goede gezondheidszorg. De kunst van het leven is om er samen van te genieten.

CV Toine Manders

Toine Manders (1959) studeerde in 1982 aan de Academie van Beeldende Vorming in Tilburg en werd daarna zelfstandig industrieel ontwerper en docent beeldende kunst.

Na een ernstig motorongeval in 1988 raakte hij verlamd aan zijn linkerarm en gooide hij het roer om. Hij ging rechten studeren in Maastricht en werd advocaat. In de periode 1994 tot 1999 was hij lid van de gemeenteraad in Asten en vanaf 1995 gelijktijdig lid van de Provinciale Staten in Noord-Brabant. De politieke inspanningen hebben hem uiteindelijk in 1999 geleid naar het Europees Parlement, waar hij tot 2014 werkzaam was. Hij heeft in deze periode een reputatie opgebouwd als verdediger van de Europese interne markt. Na zijn werkzaamheden in Brussel beoefende hij zijn expertise als adviseur in verschillende bedrijven en werd mede-eigenaar van Golfbaan Het Woold in Asten.

Sinds 2 juni 2019 is Toine weer gekozen in het Europees Parlement en sinds september 2020 behartigt hij de belangen van ouderen binnen de Europese fractie van het CDA. De partij heeft hem gevraagd om als speciaal Ouderengezant zich voornamelijk bezig te houden met ouderenbeleid en pensioenen in het Europees Parlement. Naast ouderenbeleid in de commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken, houdt hij zich bezig met de Interne Markt en Consumentenbescherming. Als voormalig advocaat is hij ook plaatsvervangend lid van de commissie Juridische Zaken.