De KNVB besloot onlangs om voetballers van het Nederlands vrouwen- en mannenteam vanaf 1 juli 2022 met gelijke basispremies te belonen. Iets waar Toine Manders (CDA) al jarenlang voor strijdt. In binnen- en buiten Nederland.
Gendergelijkheid bij het voetbal is soms ver te zoeken. Er is minder geld beschikbaar voor vrouwelijke voetbalspelers: er is geen opleidingsvergoeding voor vrouwelijke spelers die een transfer maken en al helemaal geen gelijke financiële beloning.
Terwijl de Europese Unie de mond vol heeft over gelijkheid van mannen en vrouwen, lijkt het alsof het voor de voetbalwereld niet opgaat. En dus begon Manders een actie. Hij schreef brieven naar de voetbalbonden en de Europese Commissie met maar één vraag: wanneer komt er nu eindelijk een gelijke beloning?
Een duwtje in de rug
“Ik ben in de regels van UEFA en de FIFA gedoken, en daar stond expliciet in dat dames zijn uitgesloten van de opleidingsvergoeding”, vertelt Toine. De UEFA en de FIFA zijn respectievelijk de belangrijkste Europese en mondiale voetbalbonden. We zagen dat Brazilië, Nieuw-Zeeland en Noorwegen wel al aan vrouwelijke voetballers een vergoeding betaalden die gelijk was aan die voor mannelijke spelers. Toine stapte daarop in 2019 naar de Europese Commissie, de bewaker van de Europese verdragen waarin het gelijkheidsbeginsel is gewaarborgd.
Die Commissie bevestigde dat de ongelijkheid in strijd was met de Europese Verdragen.
“Toen heb ik de KNVB een brief gestuurd met het verzoek om bij de UEFA en de FIFA te bevorderen hun reglementen aan te passen, waardoor vrouwen ook in aanmerking komen voor een opleidingsvergoeding”, blikt hij terug. “Tegelijkertijd heb ik ze gevraagd om in het kader van het gelijkheidsbeginsel, en in navolging van Brazilië, Nieuw-Zeeland en Noorwegen, om ook de dames van het nationale team in Nederland hetzelfde te betalen als de heren.
Daar heb ik nooit meer iets van gehoord.” Ook op verzoeken van media om opheldering wilde de KNVB destijds niet reageren.
Vorige week riep de KNVB de Nederlandse regering formeel op om tegen de Europese Super League te zijn. Dat meldde RTL. De Europese Super League is een competitie van Europese topclubs. De KNVB vroeg het kabinet daarmee “om formeel te bevestigen dat de Europese regels rondom het voetbal aan de laars mogen worden gelapt”, aldus Manders.
Tot verbazing van Manders kwam de KNVB een week later echter met de mededeling dat ze gelijke behandeling van vrouwen zo belangrijk vinden dat ze per 1 juli de vrouwen hetzelfde gaan betalen als de mannen. “Zonder overigens te vermelden dat ik ze daar wellicht een zetje toe heb gegeven.”
Op de vingers getikt
In een Parlementaire vraag in het Europees Parlement in 2019 riep Manders de Europese Commissie op een politiek statement te maken “om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te helpen dichten en de beginselen van de Europese Unie, zoals non-discriminatie, te verdedigen.” Hij noemde de toen aanwezige loonkloof “discriminatie” en zei dat het “getuigt van een gebrek aan respect voor professionele vrouwelijke voetballers die hun land vertegenwoordigen met dezelfde gedrevenheid en inzet als mannelijke spelers.” Ook vroeg hij de Commissie welke concrete actie zij zou gaan ondernemen tegen nationale voetbalbonden, zoals de KNVB, en de UEFA.
Het formele antwoord van de Commissie was dat “wanneer mannelijke en vrouwelijke voetballers die in de nationale ploeg spelen zonder een evenredige en gerechtvaardigde reden anders betaald worden, dit indruist tegen het beginsel van gelijke beloning in artikel 157 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.”
De Commissie ging niet verder in op concrete acties die zij zou nemen tegen de nationale voetbalbonden en de UEFA. Maar na ruim 2 jaar gaat de KNVB de Oranjevrouwen dus toch gelijk betalen. “Gerechtigheid!” aldus een tevreden Manders.
En nu?
Manders blijft zich inzetten voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Niet alleen in de sport, maar overal. Het is zaak om ervoor te zorgen dat andere sportbonden het voorbeeld van de KNVB overnemen en dat ook in andere landen binnen de EU concrete stappen tot verbetering worden gezet. ‘En daar ga ik alles aan doen wat in mijn vermogen ligt’ aldus Toine Manders. Wordt vervolgd.