Straatsburg – Brussel

‘Reis Je Rot’ – Het pendelcircus Straatsburg – Brussel

Brussel en Straatsburg zijn de vergaderplekken voor het Europees Parlement. De zware dossierkoffers in de gangen van het Europees Parlement herinneren je telkens weer aan deze verhuizing voor een week. Deze jaarlijkse verhuizing van 200 miljoen Euro is niet echt meer van deze tijd. 

Utopie

Is het stoppen van dit pendelcircus Straatsburg – Brussel een utopie? 50PLUS is tegen verspilling, tegen het nutteloos uitgeven van geld. In de Europese Unie wordt veel geld zinloos verspild, zoals deze maandelijkse verhuizing tussen Brussel en Straatsburg. Dit kost een kleine tweehonderd miljoen per jaar en lijkt op geld dat over de balk wordt gegooid. En het klopt: er lijkt weinig aan te doen. Het verdrag dat daarover gesloten is kunnen we niet veranderen; Frankrijk zal daarover naar verwachting tot in de lengte van dagen een veto over kunnen uitspreken. 

Maar 50PLUS heeft een slimme oplossing: wij willen dat parlementariërs die niet naar Straatsburg wensen te gaan in de plenaire zaal in Brussel ‘live’ mee kunnen vergaderen. Dat zij via de digitale snelweg hun werk in Brussel kunnen blijven doen en de dossierkoffers ook in Brussel kunnen blijven. Als we dit kunnen doorvoeren, zullen er nauwelijks nog parlementsleden naar Straatsburg gaan en bloedt het daar dood. Dan kunnen de Fransen niet anders dan accepteren dat het parlementsgebouw in Straatsburg voor een ander doel gebruikt moet worden, bijvoorbeeld als Europees agentschap.”

Standpunten Toine Manders – 50PLUS:

  • In de Straatsburgweken neem je ‘live’ aan de vergaderingen deel vanuit Brussel
  • Deze verspilling moet worden tegengegaan