DIGITALE LOCKDOWN OUDEREN EN GEHANDICAPTEN VOORKOMEN

De anderhalve meter is grotendeels afgeschaft en horeca, kunst- en cultuurinstellingen en theaters zijn weer open. Maar hoe zit het met ouderen en gehandicapten die geen smartphone hebben of digitale vaardigheden beheersen? Ik pleit ervoor dat de EU-lidstaten ouderen en gehandicapten die dat willen onbureaucratisch ook een papieren QR-code vertrekken.

Het is voor de meeste ouderen en gehandicapten fijn om weer naar buiten te kunnen. Maar helaas is het voor sommigen onder hen niet zo gemakkelijk. Voor het aanvragen van een papieren QR-code moeten ze namelijk ook digitaal de weg kennen: de aanvraag gaat voornamelijk via digitale kanalen. Er moet er een werkbare oplossing komen voor ouderen en mensen met bijvoorbeeld dementie of een verstandelijke beperking. Veel digitale procedures zijn voor hen moeilijk bij te houden; ze dreigen daarom uit de boot te vallenen.

Daarom heb ik in Brussel de EU-Lidstaten opgeroepen om het voor ouderen en andere mensen die dat willen mogelijk te maken om gemakkelijk, dus ook via analoge kanalen, een papieren QR-code aan te vragen. Bijvoorbeeld bij het gemeentehuis of zorginstellingen, zoals de GGD, waarna ze de papieren QR-code per post thuisgestuurd krijgen. Het is ook nog steeds mogelijk om je geldzaken te regelen bij de lokale bank. Waarom lukt dit bij een gezondheidskwestie, zoals een papieren QR-code, dan nog niet?

Tijdens de coronacrisis hebben we gezien dat vooral ook ouderen hebben geleden onder het zeer beperkte contact met de buitenwereld, afhankelijkheid en isolement. Het is belangrijk voor ouderen om ook aan activiteiten te kunnen blijven deelnemen waarvoor een QR-code nodig is. Actief en gezond ouder worden mag niet afhankelijk zijn van hun digitale vaardigheden. Een ‘digitale lockdown’ voor ouderen en gehandicapten moet worden voorkomen.

Lees hier mijn schriftelijke vraag aan de EU-Lidstaten!