Telegraaf – 22 december 2023
De historische uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak tussen de UEFA en de Super League maakt de weg vrij naar een eerlijke voetbalwereld, stelt Europarlementariër Toine Manders met voldoening. “Het toont aan dat onze voetbalspelregels niet te koop zijn.”
Onderstaand de tekst van een opiniestuk zoals dat gepubliceerd is in De Telegraaf
Europese voetbalspelregels gelukkig niet te koop
Een eerlijkere voetbalwereld, wie wil die niet? Het Europese Hof van Justitie gelukkig wel en heeft donderdag een historische uitspraak gedaan in de zaak tussen de UEFA en de Super League. Het toont aan dat onze voetbalspelregels niet te koop zijn, stelt Europarlementariër Toine Manders.
Niets of niemand staat boven de wet, ook de sportwereld niet. De uitspraak van het Europese Hof in Luxemburg is glashelder: het verbieden van concurrerende competities mag niet en het dreigen met hoge sancties ook niet. Het is een vorm van monopolie die onwettig is. Conclusie: de agressieve reactie van de UEFA en FIFA op de Super League is ongepast en tegen de wet.
De angst dat de UEFA wél boven de wet zou staan, was terecht aanwezig in deze zaak. De lange arm van de Europese voetbalbond is overal zichtbaar: Europese lidstaten huilden krokodillentranen tijdens een hoorzitting in het Hof vorig jaar juli. De UEFA beschermt ons Europees voetbal, maar de Super League beschadigt dit juist, zeiden de lidstaten snikkend. De Europese Commissie ondertekende zelfs -terwijl de zaak nog voor het Hof lag- een nieuw samenwerkingsovereenkomst met de UEFA. Onbegrijpelijk, want diezelfde Commissie is de handhaver van de EU-mededingingsregels.
Niets anders dan complimenten voor het Hof dat gelukkig door die façade heen prikt. Het recht zegeviert. Dit betekent echter niet automatisch dat de Super League moet worden gesteund of dat de UEFA en FIFA opzij moeten worden gezet. Een kant kiezen hoeft niet; het is zelfs niet bevorderlijk voor de bescherming van het Europese voetbal. Het is daarom juist goed om tegen voorstellen voor voetbalcompetities te zijn die enkel financieel gewin als doel hebben.
Het gaat hier uiteindelijk om een diepere keuze: een keuze vóór een goedwerkende Europese interne markt. De EU eist eerlijke concurrentie en een gelijk speelveld op de interne markt, maar in het geval van Europees voetbal leken die principes voor een lange tijd makkelijk uit het raam gegooid. Die tijd is nu gelukkig voorbij.
Zeker voor de Commissie is de uitspraak een duidelijke les: de EU moet dringend meer doen om het Europees sportmodel te beschermen, door de interne markt te versterken en de EU-mededingingsregels te handhaven. De aarzeling van de handhaver in deze zaak was altijd al bijzonder, omdat die er niet was in een vergelijkbaar geschil tussen de Internationale Schaatsunie (ISU) en twee Nederlandse schaatsers. Toen trad de Commissie wél hard op en oordeelde dat de EU-mededingingsregels waren overtreden door schaatsers praktisch te verbieden deel te nemen aan andere competities.
Dat Europees voetbal een zeer emotioneel beladen zaak is, mag worden meegewogen, maar mag uiteindelijk nooit invloed hebben op de handhaving van de wet. Dat kan in samenwerking met de UEFA, door een hervorming van de voetbalbond te steunen, belangenverstrengeling te voorkomen en voor meer transparantie te zorgen.
Een goed werkende Europese interne markt is in het belang van ons voetbal en uiteraard ook andere sporten. Het bindt ons in een Unie waarin deze verbondenheid meer dan ooit nodig lijkt te zijn.
Lees het volledige artikel in de Telegraaf hier verder!