Telegraaf: Recht op reparatie stap dichterbij
Het Europees Parlement wil meer duurzaamheid door het stimuleren van hergebruik en reparatie en door praktijken van fabrikanten aan te pakken die de levensduur van producten kunstmatig inkorten.
Het rapport over een duurzamere interne markt werd plenair aangenomen met 395 stemmen voor, 94 tegen en 207 onthoudingen. De EP-leden riepen de Europese Commissie op om consumenten een ‘recht op reparatie’ te geven. Om dat te bereiken, moeten reparaties aantrekkelijker, systematischer en betaalbaarder worden door garantieperiodes te verlengen, door garantie te verlenen op vervangen onderdelen en door de toegang tot informatie over reparatie en onderhoud te vergemakkelijken. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op het ‘recht op reparatie’ van kapotte apparaten, vindt het Europees Parlement. We hebben geen behoefte aan goedkope Chinese rommel.
De EP-leden pleiten ook voor meer ondersteuning voor de handel in tweedehands artikelen. Daarnaast roepen ze op tot het nemen van maatregelen die praktijken aanpakken die de levensduur van een product kunstmatig inkorten en duurzame productie stimuleren. Het EP eist tevens, op mijn herhaald verzoek, de invoering van een universele oplader om zo het elektronisch afval te verminderen. Ook vraagt het EP een systeem van etikettering voor producten en diensten met informatie over hun duurzaamheid (bv. een gebruiksmeter en duidelijke informatie over de geschatte levensduur van een product).
Veel steun van burgers
Volgens een Eurobarometer-enquête zou 77 procent van de Europese burgers apparaten eerder repareren dan ze te vervangen; 79 procent vindt dat fabrikanten wettelijk verplicht moeten zijn om de reparatie van digitale apparaten of de vervanging van hun afzonderlijke onderdelen te vergemakkelijken.
Lees verder:
Artikel Telegraaf: vijf vragen over recht op reparatie
Resolutie Europees Parlement: universele oplader voor mobiele radioapparatuur
Radioapparatuur richtlijn 2014