Het medicijn voor een gezond Europa

Op woensdag 13 januari 2021 organiseerde de Europese Volkspartij (EVP) een conferentie over volksgezondheid in de EU. Samen met de Eurocommissarissen Kyriakides (Gezondheid en Voedselveiligheid), Gabriel (Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd), de Vicevoorzitter van de Europese Commissie Schinas (Europese levenswijze) en experts zoals CEO’s en hoge bestuurdersvan vaccinfabrikanten Pfizer, BioNTech, CureVac en Moderna, bespraken de Leden van het Europees Parlementde lessen en consequenties van de COVID-19 pandemie.

We hebben het allemaal gemerkt; de pandemie heeft er overduidelijk voor gezorgd dat volksgezondheid niet alleen een nationale kwestie is, maar ook een Europese. Het virus stopt immers niet bij de grens. De pandemie geeft de Europese Unie een unieke kans om meer te doen op het gebied van het voorkomen en bestrijden van grensoverschrijdende medische noodsituaties. Met een gecoördineerde aanpak om onderzoek en innovatie te stimuleren, heeft Europa een tastbaar verschil gemaakt in het leven van mensen, bijvoorbeeld door het ondersteunen van de ontwikkeling en de productie van COVID-19 vaccins. En aansluitend door centrale inkoop van de vaccins voor alle EU-landen. Maar wat was het echte medicijn, waardoor we nu bij het begin van het einde van de pandemie aan zijn gekomen?

Op zoek naar de mogelijkheden voor de ontwikkeling van COVID-19 vaccins heeft de EU laten zien wat er gerealiseerd kan worden door een goede samenwerking. De Europese samenwerking op het gebied van volksgezondheid en innovatie blijkt hét medicijn te zijn om dodelijke ziekten en mogelijke toekomstige pandemieën te bestrijden. Tijdens de conferentie merkte ik dat iedereen enthousiast was om zij aan zij te werken aan een Europese gezondheidsunie. Het is een wonderlijke gebeurtenis op Europees niveau. Zo is vorig jaar april binnen twintig dagen een actieplan opgesteld en een platform gecreëerd om in real time onderzoek data uit te wisselen binnen grote en kleine bedrijven in de Europese Unie. Daarom is het belangrijk dat EU-data, vooral gezondheidsdata, in de EU blijft.

De EVP gelooft dat wat we hebben gedaan voor de bestrijding van de COVID-19 pandemie, we ook kunnen doen voor de bestrijding van andere ziekten, zoals Alzheimer en kanker. Ik ben van mening dat de politieke leiders van de Lidstaten hun ogen en oren moeten openen en moeten luisteren naar wat er leeft, want kennelijk delen veel mensen deze mening.

📽 Bekijk de vlog hier via Facebook of hier via YouTube.