Transparante mondmaskers: Gezondheidsunie
In Europa lijden 34,4 miljoen volwassenen aan gehoorverlies. Velen van hen kampen met problemen zoals isolatie en uitsluiting, omdat ze niet gemakkelijk kunnen communiceren wanneer ze een mondmasker dragen. Bekijk deel 1 en deel 2 van mijn bijdrage in het debat.
Om te kunnen communiceren (door middel van liplezen en gezichtsgebaren), worden niet-goedgekeurde transparante maskers gebruikt, waardoor hun gezondheid in gevaar komt. Anderen verlaten hun huis nauwelijks als gevolg van de angst om niet te kunnen communiceren. Transparante maskers zijn in dit geval een effectieve oplossing. Deze maskers stellen mensen die in gebarentaal communiceren, in staat om de gezichtsuitdrukkingen en gebaren te zien die horen bij de beweging van hun handen.
De industrie is erin geslaagd om binnen een bepaalde periode een vaccin te ontwikkelen die ons hopelijk uit deze pandemie kan helpen. Helaas heeft elke Lidstaat weer andere regels wat betreft het gebruik van mondmaskers. Het is een trieste zaak dat er in deze periode geen effectieve Europese oplossing is gekomen voor een goedgekeurde transparante masker. Dit betekend dat 34,4 miljoen Europeanen problemen hebben om te communiceren of deel te nemen in de samenleving. Dit laat zien dat Europa een gezondheidsunie moet worden.”
Veilige, gecertificeerde transparante maskers dragen bij aan verbeterde communicatiemogelijkheden en non-discriminatie, vooral voor miljoenen ouderen, mensen met gehoorverlies en tevens voor zorgmedewerkers in Nederland en de Europese Unie. Niemand mag namelijk achterblijven. Daarom riep ik vorige week de Europese Commissie op om te zorgen voor het opstellen en controleren van een EU-standaard voor veilige, transparante maskers. Het zien van gezichtsuitdrukkingen tijdens het spreken helpt mensen elkaar beter te begrijpen en maakt het gebruik van gebarentaal veilig mogelijk. Dat brengt ons dichter bij elkaar in deze pandemie.